Moj internet dnevnik
trenutkic
Video - Glazba

Blog - lipanj 2009
utorak, lipanj 30, 2009

 Još uvijek su u ovome gradu svježa sjećanja na potres davne 1963. godine. Sve je nekako utihlo. Na svakom koraku se može zamjetiti pokoji  podsjetnik na stradanje.

 Jedan od njih je i zgrada 'Muzeja grada Skopja', bivša željeznička stanica, koja je ostavljena ne obnovljena kao dokaz tom Božijem hiru, usudu, gdje se  nalazi sat koji se zaustavio u pet sati i sedamnaest minuta točno u vrijeme potresa koji je pogodio Skopje.

 Središte grada sa pokojom zapadnom trgovinicom daje znake da se bliži izlasku prema zapadu.

 Grad je smješten u dolini rijeke Vardar koja prolazi gradom. U blizini tvrđave Kale nalazi se stari orijentalni dio grada, zvan  pazar, čaršija i džamije.

 Ima dosta crkava jedna od većih, zanimljivijih je i  Crkva Svetog Spasa koja je djelomično građena pod zemljom zbog turskog zakona po kojem crkve nisu smjele nadvisivati džamije.

     

trenutkic @ 16:38 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 24, 2009
   

  Dan sv. Ivana Krstitielja, najdulji je dan i najkraća noć, u narodu posvećena je nadnaravnim stvorenjima.

  Shakespeare je u svome  djelo 'San Ivanjske noći'  prikazao kroz tri priče  zaplet dvorskog društvo, kao i  svijet zanatlija koji  vrije začudnim humorom, a onostranost  vilinskog carstva kako zavodi  svojom snovitošću.

  Opisao ih je kao carstvo sjena, čarolija i bajkovitih bića, s druge strane kao  kruta pravila. Te ljudske običaje koji negiraju svoju prirodu i ako im je  ona jedina zajednička.

 Shakespeare je svoje likove najviše volio provesti baš kroz taj,  kako ga naziva 'zeleni laboratorij' kako bi iz njega izašli pročišćeni.

 Prpošno je slatko, veselo i vedro, i naravno puno ljubavi...

 Jer, 'Da nije ljubavi...'

trenutkic @ 14:23 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
subota, lipanj 20, 2009

Albnija -Tirana                          

 Mogla bih reći, bila sam u drugoj galaksiji. 
 Ako mislite da vam nešto u životu nedostaje, da ste nesretni,  da imate svega malo,  tada krenite putem  juga na istoku, dođite do Albanije. Okovana stoljećem sa bunkerima još uvijek je u magli života.


 Danas je veliko gradilište, sva raskopana, poneki detaljčići blistaju izvana, ali hoće li i te okovane duše uspjeti  izići iz tih bunkera.

 Albus  znači na latinskom bijelo ili svijetlo, Rimljani su  nazivali mijesta gdje se sunce najprije vidi  po brdovitim mjestima.

 Albanija: Shqipëria, znači  ' Zemlja orlova'  mediteranska je država  jugoistočne Europe. Graniči s Crnom Gorom,  Kosovom, Makedonijom, Grčkom  ,  Jadranskim morem  te  Jonskim morem na jugozapadu. 
 
 Krenut ću kao u reklamnim spotovima sa onim najboljim što se može vidjeti.
Parkić sa vodoskokom i podšišanom travicom, ali klupe mi plijene pogled...
 
Trg i spomenik Skender begu

Kulturni centar

I opera je tu

Sportski centar, izgleda kao da je napušten, ali nije

Veleposlanstvo

Od silne vrućine, riječna korita su skoro prazna

Ulica magnolija, promet im je veoma zanimljiv: Na ulicama su rijetki policajci koji jedva uspjevaju pored par semafora uskladiti promet, jer kažu da su nedavno dovedeni sa sela, ima ih i nepismenih, pa ako vam zatraže dozvolu i okrenu ju naopačke gledajući kakve su  to tu gravure, nemojte se začuditi.

Radi svoje prošlosti i geografskog položaja u vjeri su veoma tolerantni, i ako u šali kažu,
važno je da si Al(j)banac

Đžamija

Izlazim iz centra, ovo je ona stvarnost o kojoj govorah:
Kuće, koje imaju kojim čudom nabačenu fasadu, i dans bojaju raznim živahnim bojama.
Ostale nezaobilazne detalje vidite i sami. 

Najveći dio zgrada je ogoljenih cigala, ali ne i bez satelitskih antena

Na kućama su spremnici za vodu, ali i nezaobilazne lutke svih oblika, anpravljene kao strašila da ih čuvaju od zlih duhova. Ne vjerujete, ali istina je, ovo malo iza spremnika,
neke vise i iz prozora.
 
Privreda, tu smo jedino slični

I ti slavni bunkeri koji su čak i u dvorištima kuća. Manji bunker koštao je kao jedan stan, a veći kao stambena zgrada.
Treba li se komentirati ta ljudska glupost, ili je to bio samo strah????

Unutrašnji dio utvrde

Glavna cesta Elbasan- Tirana, je cesta koja ide vrhom planine, spora je, ali se pružaju prekrasni vidici.
 

I na kraju Luka Drač

Turističko središte sa novim zgradama, ali...
Pješčane plaže  koje meni baš nisu omiljene.


Da bar mogu staviti cjeli folder, ovaj puta od četirostitotinjak fotki, da vam dočaram sve 'draži' ove državice. Nadam se da ste uspjeli malo pohvatati...  


trenutkic @ 13:11 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 17, 2009
                                        
 U ove žestoke ljetne vrućine ponesite ju u kutak hladovine i prepustite se laganom štivu, tek toliko da vrijeme brže prođe.
                                                 
                            
      

               Kuća u ulici Mango
    Sandrina prva knjiga, The House on Mango Street,  je pri
ča o mladoj djevojci, Esperanzi, koja odrasta u Latino-četvrti Chicaga, četvrti grube stvarnosti i grube ljepote, četvrti kojoj Esperanza ne želi pripadati, jer ne želi da svijet i od nje tako malo očekuje.

 Vlastitim  iskustvom iz djetinjstva i nasljeđu, oca Meksikanca i majke Chicane, Amerikanke meksičkog porijekla, Sandra Cisneros bavi se temama siromaštva, kulturnih stega i uloge i položaja Latino žena. Ja bih dodala ne samo njih.

 Obitelj Sandre Cisneros često je selila izmedju Sjedinjenih Drzava i Meksika, iz Chicaga se u Mexico City uvijek vraćala 'kao plima,' kaže ona. Jer otac je čeznuo za domovinom i za majkom koja je tamo živjela. Sandra se zbog tih stalnih seljakanja osjećala kao osoba bez doma, kao  beskućnica.

 'Jadna je moja sudbina, biti žena u obitelji muškaraca,' kaže Sandra u jednoj od svojih pjesama. Odrasla sam uz sedam očeva, kaže, imala je šestoro braće i oca. U jednom odlomku 'Kuce u ulici Mango', pod naslovom “Moje ime,” glavni lik, Esperanza razmišlja: 'Na engleskom, moje ime znači nada. Na Španjolskom znači – previše slova, znači tugu, znači čekanje, znači meksičku glazbu koju otac pušta nedjeljom ujutro, dok se brije, pjesme koje zvuče kao jecanje.

  Bilo je to ime moje prabake, sada je moje. Bila je rođena u godini konja, po kineskom kalendaru, baš kao i ja, kažu to je loš znak ako si žena. Ja mislim da je to kineska izmišljotina, jer Kinezi, baš kao i Meksikanci, ne vole kad je žena jaka. Moja prabaka. Voljela bih da sam je poznavala, kažu bila je tako divlja pa se nije htjela udati za moj pradjeda.

  Dok joj on nije navukao vreću preko glave i tako je odnio, doslovno.... Priča se da mu nikad nije oprostila. Čitav je život provela gledajući s prozora, na način na koji tolike žene, gledajući s prozora, svoju tugu tuguju na laktovima.

  Esperanza. Njeno sam ime naslijedila, ali ne želim naslijediti i njeno mjesto kraj prozora.”  Taken voanews.com
    


trenutkic @ 19:18 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 7, 2009

  Najraniji sačuvani tekst u kojem se spominju biseri je 'Knjiga povijesti ' od Shu Kinga iz 2206. godine p.n.e. Kralj Yu je dobio bisere kao tribut sa rijeke Hwai...
              
 U legendama o biserima smatraju se najvrijednijima od svih dragulja, daruju ljubav i sreću svojim vlasnicima. U drevnoj Grčkoj riječ biser značila je savršenu čistoću, a u starom Rimu ljupkost i uživanje.

  Slike u Indiji prikazivale su bisere kao magične talismane, a u nekim starim pričama mudraci su tražili prosvjećenost uz pomoć bisera-talismana, koji se držao kao amajlija na dlanu ruke.

              
 Postoje i slike ratnika koji kreću u bitku sa štitovima obrubljenim biserima za koje se verovalo da ih štite od nesreće.

 Prema legendi, Kleopatra je rastopila dva dragocena bisera u vinu kako bi zavela Marka Antonija, a da su biseri bili dragocenost i u Egiptu pokazalo je otkriće nakita u grobovima faraona.  

         
 Ljudi su ispočetka smatrali biser  čudom prirode’, a kasnije su počeli da ga koriste u dekorativne, magijske, medicinske i kozmetičke svrhe. U budizmu, gde je najvažnija ljubav prema svemu što je živo, biser je imao mitsku snagu ispunjavanja bilo koje želje i sposobnost da olakša sva stradanja.  

Lijkovi, smjese bisernog praha, limunovog soka, šećera i trava služili su u antičko vrijeme . Biserna kozmetika koja se sastoji od kreme, pudera i sredstva za čćenje, kao glavnu komponentu sadrži smrvljeni biser, a poznata je od 18. stolj. 

Po hebrejskoj  tradicijai  biseri su Evine suze zbog izgnanstva iz raja. Još su poznati kao Afroditine suze radosti. Biser je junski kamen i tradicionalni je simbol čistoće, čednosti i zdravlja. Za Hinduse on je izvor vitalne energije, a u kineskoj kulturi predstavlja besmrtnost, negdje mu se pripisuju i afrodizijačka svojstva.

            
Grci i Rimljani su izuzetno cijenili bisere. Rimljani su grčko ime za bisere "margarita" preuzeli  kao naziv za ljubavnicu,  zadržano  je  u ženskom imenu  i danas, Margareta.

 U islamskoj simbolici se biseri povezuju s djevičanstvom, nevinošċu. 

 Ima različitih oblika bisera kao kapi, kruškice ili zvona. Po boji razlikujemo bijele, crne, krem i ružičaste bisere.

 Crni biseri, koji su dragocjeniji od bijelih, nastaju na područjima gdje je zemlja vulkanskog porijekla, Tahiti, školjka Pinctada margeritifera.

             

 Kod nas su poznati ohridski biseri, koji  se prave od školjke bisernice koja raste u  Tihom oceanu. Oblikuju ih u sitne kuglice i premazuju premazom dobivenim od ribe plaštine koja živi u ohridskom jezeru.

 Napravljeni su od 34 sloja, koji majstori generacijama prenose sa koljeno na koljeno isključivo muškoj djeci. Zna se zašto, da ih zetovi ne pokradu.

     

  Ako imate bisere, ne koriste parfem i druge kemikalije. Nakon nošenja obrišite ih suhom krpom te ih omotajte u pamučnu tkaninu, jer  biseri moraju disati.

 Oni su i mali izdajnici, ako slučajno imate ljubavnika, potamne, zato ih muškarci i vole kupovati svojim ljubavima. 

I ono najvažnije,  nosite ih s ljubavlju. Taken: Dayline info & Wikipedija

trenutkic @ 16:52 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
petak, lipanj 5, 2009

...ovo je za  Millvinu Dean,  za njih koji su platili životom svoje trenutkiće,  za  jedno vrijeme, jednu povijest.

I meni je Titanic, kao i neki slični događaji opsesija, kao što se vidi iz priloženoga. Uvijek me dotakne ljudska veličina pretvorena u glupost.

Samo sam produženi glasić naših  brižnih, vjernih  izvjestitelja.

A, jesu me stavili između  Hajduka i Manchestera ...

Hvala vam dragi moji,

Ovo su glasići za povijest ne ponovila se ...

Remmy


trenutkic @ 09:39 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 4, 2009

 

    Pronijeti stoljeće sa  sobom i neprocjenjivi dio vremena, priče, imaju čast samo oni odabrani. U svjedočenju toga vremena našla se i Millvina Dean.

  I, ako se ničega nije sjećala bila je sudionikom ljudske veličine, snage i ljudske gluposti stoljeća.  

 Titanic je na svoje prvo i posljednje putovanje krenuo 10. travnja, a potonuo je samo četiri dana kasnije, 14. travnja 1912. godine. Luksuzni brod nikada nije stigao do New Yorka i nije uspio osvojiti prestižnu Plavu vrpcu Atlantika...

 Millvina Dean imala je samo devet tjedana, kada je u ranim jutarnjim satima 15. travnja 1912. nakon sudara s ledenom santom potonuo prema mišljenju mnogih nepotopivi Titanic. Rezultat ove katastrofe bilo je 1517 mrtvih.


  Njezin je otac nestao kada je brod potonuo, a sestra i majka su preživjele pa su se njih tri vratile u Southampton gdje je Millvina provela veći dio svog života.

 Posljednja putnica Titanica-- 31. 05. 2009. | 21:37, preminula u 97g   Kako se odnedavno našla u teškoj financijskoj situaciji te je postojala opasnost da izgubi svoje mjesto u domu, počela je prodavati neke od uspomena s Titanica. Iznosu prikupljenom na aukciji svoj su doprinos dali i Kate Winslet i Leonardo DiCaprio koji su u filmu Titanic iz 1998. tumačili glavne uloge.  Taken: 24sata, večernji hr.  


trenutkic @ 15:49 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lip 2009
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
9666
Stari blog-remmy
Index.hr
Nema zapisa.